Acasă Stomatologie Ingrijirea dupa extractia dentara – ce trebuie sa faci?

Ingrijirea dupa extractia dentara – ce trebuie sa faci?

Chiar si cei mai bine informati dintre pacienti se intreaba ce au de facut si ce trebuie sa evite dupa extractia dentara.

extractia dentara

Chiar si cei mai bine informati dintre pacienti se intreaba ce au de facut si ce trebuie sa evite dupa extractia dentara. Indicatiile medicului stomatolog sunt necesare, dar nu suficiente, ceea ce inseamna ca pacientii trebuie sa se informeze si din alte surse de incredere in acest sens. Pentru a preveni infectiile, sangerarile dentare abundente si alte complicatii de acest gen, se recomanda respetarea anumitor indicatii si recomandari in acest sens.

Reguli importante de respectat dupa extractia dentara

Dupa extractia dentara, pacientii trebuie sa:

  • nu manance alimente si sa nu bea lichide cel putin 2 ore;
  • nu clateasca gura si sa nu spele dintii cu periuta de dinti;
  • nu fumeze si sa nu bea bauturi alcoolice minim 24 de ore;
  • nu faca efort fizic cel putin 24 de ore de la extractie;
  • curete usor dintii cu periuta fara alte substante a doua zi dupa extractie;
  • nu elimine bandajul pus de medic mai devreme de 60 de minute de la interventie;
  • nu consume in primele 3 zile alimente tari si lipicioase;
  • se prezinte la medic atunci cand acesta face programarea pentru eliminarea eventulelor fire de sutur.
Cat de repede se poate lua in calcul o varianta de umplere a bresei edentate?

Imediat dupa extractia dentara se recomanda ca pacientii sa solicte medicului sfaturi si recomandari privind cele mai bune solutii de inlocuire a dintilor lipsa. Cu cat dureaza mai mult de la extractie si pana la inlocuire, cu atat se poate incepe migrarea dintilor adiacenti sau resorbtia osului, de aceea completarea imediata a tratamentului stomatologic ii va scuti de griji ulterioare si de cheltuieli suplimentare in viitor.

Dupa vindecarea locului extractiei, se poate incepe stabilirea planului de inlocuire a dintilor lipsa. Implantul dentar sau proteza dentara reprezinta numai doua din variantele de umplere a bresei edentate, dar si puntea dentara este inca o varianta demna de luat in considerare. Completarea imediata a tratamentului stomatologic ii va scuti pe pacienti de griji si cheltuieli suplimentare pe viitor.