Acasă Stomatologie Totul despre eroziunea dentara

Totul despre eroziunea dentara

eroziunea dentara

Eroziunea dentara este pierderea ireversibila a smaltului dentar din cauza acizilor consumati sau beti sau acizilor din stomac. Acesti acizi pot indeparta substanta dura care formeaza dintii, ceea ce duce la pierderea suprafetei dentare. De asemenea, acidul poate inmuia suprafata dintelui, facand-o mai usor de uzat. Acest lucru este cunoscut sub numele de uzura acida sau uzura dentara eroziva.

Acizii din stomac pot provoca eroziunea dentara

Stomacul contine multi acizi puternici care sunt utilizati pentru a digera alimentele. Varsaturile si refluxul pot face ca acesti acizi gastrici sa ajunga in gura.

Acizii din stomac sunt foarte puternici si pot provoca daune semnificative pentru dinti. De exemplu, persoanele care sufera de bulimie, de greturi matinale sau de reflux (care pot aparea uneori fara ca tu sa stii) pot avea aceasta problema.

Alimentatia poate cauza eroziunea dentara

Multe dintre lucrurile pe care le mancam si le bem sunt acide. Unul dintre motive este ca lucrurile acide au un gust bun. Cele mai comune alimente si bauturi care contin niveluri ridicate de acid sunt:

– bauturi carbogazoase (inclusiv cele fara zahar),

– bauturi energizante,

– citrice (lamai, lime, portocale),

– kombucha,

– bauturi sau ceaiuri cu aroma de lamaie,

– acadele cu aroma de fructe,

– sucuri de fructe,

– ape vitaminizate,

– tablete de vitamina C,

– otet,

– bauturi alcoolice.

Simptomele eroziunii dentare

Unul dintre semnele eroziunii dentare este pierderea suprafetei dintelui, care ii confera un aspect neted si stralucitor. Eroziunea dentara poate face, de asemenea, ca orice radacina dentara expusa (dentina) sa devina sensibila la alimente si bauturi calde, reci sau dulci.

Atunci cand eroziunea dentara este avansata, smaltul se poate uza si poate dezvalui dentina subiacenta; aceste zone au un aspect galben pe suprafata dintelui. Obturatiile dentare pot incepe sa devina mai vizibile daca suprafata dentara inconjuratoare se dizolva din cauza eroziunii.

Prevenirea eroziunii dentare

Eroziunea dentara poate fi prevenita prin limitarea contactului acizilor cu dintii. Iata cateva sfaturi:

– Adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate,

– consumul de apa platC degraba decat bauturi racoritoare sau sucuri de fructe,

– consumul de fructe in loc de suc de fructe,

– Consumul de fructe la mese, mai degraba decat intre mese,

– Reducerea frecventa cu care se consuma sau se bea alimente acide.