Acasă Stomatologie Gingiile nesanatoase ar putea fi o cauza pentru aparitia hipertensiunii arteriale

Gingiile nesanatoase ar putea fi o cauza pentru aparitia hipertensiunii arteriale

Gingii nesanatoase

Gingiile nesanatoase pot creste riscul de hipertensiune arteriala la persoanele altfel sanatoase, avertizeaza un nou studiu. Acest studiul a fost realizat de cercetatorii de la University College London, care au comparat 250 de adulti cu parodontita severa cu 250 de adulti sanatosi. Varsta medie a subiectilor a fost de 35 de ani.

Ce rezultate a inregistrat studiul?

Conform studiului, participantii cu boli ale gingiilor au avut de doua ori mai multe sanse de a avea o presiune sistolica de 140 mmHg sau mai mare decat cei cu gingii sanatoase.

Aceasta descoperire nu este o informatie noua pentru cercetatori si chiar pentru medici, deoarece bacteriile prezente la nivelul cavitatii bucale pot afecta si alte zone sau organe ale corpului, pe langa dinti. Coordonatorului Grupului de Cercetare in Ecologie Orala al Universitatii Laval, profesorul Fatiha Chandad, sustine ca exista deja date care confirma legatura dintre sanatatea orala si bolile cardiovasculare.

Ceea ce este interesant la noul studiu este faptul ca acesta a fost realizat pe subiecti tineri, care nu ar fi avut alte predispozitii, cum ar fi supraponderalitatea, pentru a suferi de hipertensiune arteriala, inregistrata la valorile detectate la unii dintre subiecti.

Ce masuri se pot lua pentru a preveni aceste efecte?

Tocmai acest lucru demonstreaza ca inca mai este necesara educarea atat a publicului, cat si a profesionistilor din domeniul sanatatii si chiar din sectorul stomatologiei, deoarece exista o lipsa de informatie la acest nivel legata de efectele sistemice pe care le pot avea bacteriile cavitati bucale.

De exemplu, un medic care se confrunta cu un pacient hipertensiv este foarte putin probabil sa fie interesat de sanatatea orala a acestuia, pentru o analiza amanuntita a cauzelor care au declansat aceasta afectiune, a sustinut dr. Chandad. Nici chiar unii stomatologi nu vor face neaparat legatura intre sanatatea orala si alte probleme de sanatate.

Desi exista deja o dezbatere pe acest subiect intre institutiile de stomatologie si cele de medicina, inca nu este obisnuit ca medicul de familie sa verifice starea de sanatate a danturii inainte de a pune diagnosticul de hipertensiune arteriala.