Gingivita este o inflamatie a gingiilor, aceasta reprezinta stadiul initial al boliilor gingivale si cel mai usor de tratat. Cauza directa a gingivitei este placa dentara, pelicula moale, lipicioasa, incolora de bacterii care se formeaza constant pe dinti si gingii.
Daca placa nu este indepartata prin periaj zilnic si folosirea atei dentare, aceasta poate produce toxine care pot irita tesutul gingival, provocand gingivita. Intr-un stadiu timpuriu al bolii gingivale, deteriorarea poate fi inversata, deoarece osul si tesutul conjunctiv care tine dintii in loc nu este inca afectat. Lasata insa netratata, gingivita se poate transforma in parodontita si poate provoca leziuni permanente dintilor si maxilarului.
Stadiul incipient al gingivitei
Semnele si simptomele clasice ale gingivitei includ gingii rosii, umflate, care pot sangera atunci cand va periati sau clatiti pe dinti. Un alt semn al bolii gingiilor este reprezentat de gingiile care s-au retras sau s-au retras mai jos de pe dinti, dand dintilor unei persoane un aspect mai alungit. O boala a gingiilor poate provoca formarea de „buzunare” intre dinti si gingii, unde se colecteaza placa si resturile alimentare. Unii oameni pot suferi respiratie urat mirositoare recurenta sau un gust rau in gura, chiar si in cazul in care boala nu este avansata.
Prevenirea gingivitei
O buna igiena orala este esentiala. Curatirea profesionala este, de asemenea, extrem de importanta pentru ca, odata ce placa s-a intarit pe dinti si s-a construit sau a devenit tartru, numai un dentist sau un igienist dentar il pot indeparta. In acest send, un doctor poate efectua un detartraj sau un air flow pentru indepartarea placii dentare.
Orice persoana poate ajuta la stoparea gingivitei inainte de ca aceasta sa se instaureze coresponzator prin pasi precum:
• O periere corecta si folosirea atei dentare pentru indepartarea placii si a resturilor de mancare pentru evitarea acumularii tartrului;
Un consum corect de hrana adecvata pentru dinti si maxilar;
• Evitarea consumului de tigari sau a altor forme de tutun;
• Programarea examinarilor periodice cu medicul dentist pentru prevenirea afectiunilor dentare.
De cele mai multe ori afectiunile dentare pot fi prevenite de orice persoana in parte printr-o atentie si ingrijire constanta a cavitatii bucale.