Acasă Stomatologie Motivele pentru care copiii au nevoie de aparate dentare

Motivele pentru care copiii au nevoie de aparate dentare

Sunt situaţii în care copiii au nevoie de montarea unui aparat dentar, pentru corectarea diverselor probleme, probleme care, în timp, pot avea urmări serioase.

aparat dentar pentru copii

Părinţii trebuie să fie conştienţi de importanţa sănătăţii orale, motiv pentru care ar trebui să îi ducă pe cei mici în mod regulat la cabinetul medicului stomatolog, pentru ca acesta să efectueze evaluări. Sunt situaţii în care copiii au nevoie de montarea unui aparat dentar, pentru corectarea diverselor probleme, probleme care, în timp, pot avea urmări serioase.

Următoarea listă prezintă cele mai frecvente probleme ortodontice, fiind motivul pentru care cei mici au nevoie de montarea unor aparate dentare. Părinţii trebuie să ştie că aceste probleme trebuie să fie abordate doar de un specialist în ortodonţie:

  • Muşcături transversale: muşcăturile incorecte apar atunci când maxilarul se abate într-o parte, apărând o nepotrivire a dinţilor superiori şi inferiori de la stânga la dreapta sau din faţă în spate. Un astfel de obicei poate duce la dinţi uzaţi şi tăiaţi, dureri ale maxilarului şi creşterea asimetrică a fălcilor. Dacă problema este lăsată netratată, interacţiunea va necesita un tratament mai extins, dar şi o intervenţie chirurgicală semnificativă, în cazurile cele mai severe.
  • Suptul degetului: Copiii au obiceiul să-şi sugă degetele mari, obicei care începe în primele luni de viaţă şi poate continua până la vârsta de şapte ani sau chiar mai mult. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care copiii au nevoie de un aparat dentar la o vârstă fragedă. Acest obicei trebuie corectat imediat, pentru a preveni problemele grave de aliniere a maxilarului şi a dinţilor.
  • Aglomerarea severă a dinţilor permanenţi, care erup în ţesutul gingiilor într-un mod total haotic.

După ce s-a stabilit că copilul are nevoie de purtarea unui aparat dentar, demersul trebuie făcut cât mai repede posibil, astfel încât dinţii să aibă posibilitatea să se îndrepte, putându-se astfel evita nevoia de a purta aparat la maturitate. Majoritatea adolescenţilor ar prefera să nu aibă aparat în timpul liceului din motive pur estetice, aşa că este bine ca părinţii să întrebe medicul dentist despre purtarea unui aparat cât de devreme se poate.

În plus, în cazul în care copilul are nevoie de un dispozitiv ortodontic pregătitor înainte de montarea aparatului propriu-zis, cum ar fi un extensor ortodontic sau un dispozitiv de reţinere, a începe cât mai devreme va permite folosirea acestor dispozitive înaintea perioadei de adolescenţă.