Acasă Stomatologie Maseaua de minte

Maseaua de minte

Cu toate acestea, exista un lucru pe care aproape toata lumea poate conta atunci cand ajung la maturitate timpurie: aparitia celui de al treilea molar, cunoscut sub denumirea de ,,masea de minte’’.

chirurgie dentara

Pentru unii se spune ca intelepciunea vine odata cu varsta, iar pentru altii, vine de la sine. Cu toate acestea, exista un lucru pe care aproape toata lumea poate conta atunci cand ajung la maturitate timpurie: aparitia celui de al treilea molar, cunoscut sub denumirea de ,,masea de minte’’. Acest set de dinti (in general patru) creste intre 18 si 24 de ani. Ele se situaeaza in spatele maxilarului si sunt ultimele care cresc, terminand procesul de dezvoltare dentara care a inceput in copilarie.

Din pacate, aparitia acestor dinti poate fi insotita de probleme dentare. Problemele sunt mai probabil sa apara atunci cand dintii sunt afectati, adica se dezvolta intr-un mod care le fac imposibil de iesit de sub gingie fara sa afecteze dintii sanatosi din apropiere. Dintii afectati, in general, rezulta din una din urmatoarele situatii: lipsa unui spatiu suficient in maxilar, o obstructie (cum ar fi un alt dinte in cale) sau o pozitie anormala a maxilarului.

Solutia la potentiala problema

Frecvent, solutia la problemele potentiale cu maselele de minte este extragerea inainte de aparitia in sine a lor. De fapt, aceasta este una dintre cele mai frecvente proceduri efectuate de chirurgi. Cu toate acestea, multi oameni au intrebari cu privire la aceasta metoda, daca este necesara sau nu. De exemplu, daca maseaua nu provoaca durere, ar trebui sa fie extras ca masura preventiva?

In acest caz, extractia nu este singura alternativa. In astfel de situatii, recomandat este discutarea cu medicul dentist si examinarea riscurile si beneficiile tuturor optiunilor pe care le prezinta. Experienta sa cu situatii asemanatoare va fi un factor important in procesul de decizie, iar propriile preferinte la fel. In cele din urma, aceasta conversatie va conduce la cel mai bun rezultat privind situatia.

Prognoza viitorului

De ce organismul nostru dezvolta in primul rand acesti dinti suplimentari, daca provoaca atatea probleme? Multi oameni de stiinta cred ca cel de-al treilea set de molari a ajutat stramosii nostri timpurii sa consume alimentele dure, crude, care au reprezentat o mare parte din dieta lor. Deoarece alimentatia umana a devenit mai moale, dimensiunea maxilarului a scazut treptat, iar dintii nu mai sunt necesari.