Acasă Stomatologie Durerea dupa obturatie – posibile cauze, complicatii si solutii de rezolvare

Durerea dupa obturatie – posibile cauze, complicatii si solutii de rezolvare

Ce este de facut in cazul in care pacientii se confrunta cu durere si sensibilitate la nivelul dintelui sau maselei cu obturatie?

durerea dentara

De multe ori, dupa o vizita la medicul stomatolog poate aparea durere, inflamatia gingiei, sensibilitate dentara – mai multe simptome care inainte de tratamentul aplicat nu existau sau nu erau atat de acute. Dupa o obturatie dentara, dupa ce medicul plombeaza un dinte, se poate intampla ca durerea sa fie si mai acuta, sa apara o umflatura, gingia sa fie sensibila la orice atingere, chiar si la periaj sa sangereze foarte tare.

Din pacate, aceste complicatii sunt destul de frecvente, insa, colaborand cu medicul stomatolog, cu siguranta problemele pot fi rezolvate intr-o sedinta ulterioara.

Cauzele durerii dentare dupa obturatie – Durerea dupa obturatie

Asadar, sedinta a decurs foarte bine: medicul stomatolog a respectat protocolul inainte de plombarea dintelui, a efectuat chiar aceasta operatiune in doua sau mai multe sedinte, a facut anestezie, a izolat membrana dintelui sau a maselei pe care a lucrat, a pus o lucrare temporara, iar, mai tarziu, a efectuat si plombarea propriu-zisa. De cele mai multe ori, dupa ce efectul anesteziei trece, apare durerea care inainte nici macar nu era prezenta sau, cel putin, nu era atat de intensa.

Cauzele care pot duce la durerea de dupa obturatia dentara includ: indepartarea numai partiala a cariei, plomba foarte inalta, care poate irita gingia, precum si carierea profunda a dintelui sau a maselei, aproape de nerv. In unele cazuri sunt necesare proceduri suplimentare, daca medicul specialist decide acest lucru.

Se fac radiografii chiar si dupa plombarea dintelui sau a maselei, in cazul in care apare durere, pulsatii sau senzatii neplacute, radiografii in urma carora se poate stabili cu exactitate daca procedura a fost realizata in mod corect sau nu. In plus, daca materialul compozit nu a fost asezat in straturi la nivelul cavitatii, iar lampa nu a intarit materialul decat pe o anumita parte, atunci lumina nu a patruns in totalitate si astfel apare durerea.

Ce este de facut in cazul in care pacientii se confrunta cu durere si sensibilitate la nivelul dintelui sau maselei cu obturatie? Acestia trebuie sa se prezinte la medicul stomatolog care va prescrie fie un antibiotic, fie un tratament de canal.