Acasă Stomatologie Cand este periculoasa radiografia dentara?

Cand este periculoasa radiografia dentara?

Radiografia dentara reprezinta o imagine a tesuturilor dure, obtinuta cu ajutorul razelor X, necesara inainte de orice tratament stomatologic.

tratament stomatologic

Inainte de orice tratament stomatologic mai complicat, medicii dentisti recomanda pacientilor sa isi faca o radiografie dentara. Odata ajunsi in cabinetul de radiologie dentara, pacientii se intreaba daca aceasta procedura este periculoasa si daca, in timp, va avea efecte negative asupra sanatatii. Adevarul este ca tehnologia a avansat, iar radiografia dentara poate fi efectuata acum chiar si in unele cazuri in sarcina, fara sa fie afectat bebelusul.

Ce este radiografia dentara

Radiografia dentara reprezinta o imagine a tesuturilor dure, obtinuta cu ajutorul razelor X, necesara inainte de orice tratament stomatologic. Radiografia dentara este folosita pentru a da un diagnostic complet si corect si pentru a identifica unele afectiuni inca din stadiu incipient, pentru a nu aparea complicatii in timp.

Medicina dentara a evoluat, la fel si radiologia, ceea ce inseamna ca pacientii nu trebuie sa isi mai faca griji in aceasta privinta. Razele X sunt, intr-adevar o forma de radiatie electromagnetica, insa au un rol pozitiv, acela de a oferi o imagine a structurilor interne, invizibile pentru ochiul uman. Medicii stomatologi pot vedea cu ajutorul unei radiografii cat de avansata este infectia, daca aceasta a afectat si radacina, daca este cazul unui tratament endodontic sau nu.

Cat de periculoasa este, de fapt, radiografia dentara?

Radiografia dentara nu foloseste mai mult de 5 microsivert sau 30 microsivert, in functie de tipul radiografiei, daca este panoramica sau retroalveolara. Cu toate acestea, inainte de orice radiografie dentara, este bine ca pacientii sa cantareasca foarte atent beneficiile si riscurile. In cazul in care tratamentul ce urmeaza sa fie efectuat este unul complex, atunci, cu siguranta, medicul specialist va avea nevoie de una sau chiar de mai multe radiografii, pentru fiecare etapa a tratamentului.

Intr-adevar, radiatiile pot dauna organismului, insa nu atat de mult pe cat poate dauna o infectie nedescoperita si netratata la timp. Radiografiile dentare se fac strict la recomandarea unui medic specialist si intr-un cabinet specializat, cu aparatura de inalta tehnologie, care filtreaza si dozeaza cantitatea necesara de raze X pentru cerintele fiecarui pacient in parte.