Acasă Stomatologie Traumatism dentar – Dinte rupt sau crapat: ce trebuie facut?

Traumatism dentar – Dinte rupt sau crapat: ce trebuie facut?

In cazul unui traumatism dentar pacientul trebuie sa mearga la dentist imediat pentru a fi examinat

traumatism dentar

In cazul unui traumatism dentar pacientul trebuie sa mearga la dentist imediat pentru a fi examinat.

Smaltul dintilor este cel mai rezistent tesut din corpul uman. In ciuda acestui fapt, traumatismele dentare pot aparea atat la copii, cat si la adulti. Si aceasta problema se intampla pe neasteptate, aducand un disconfort considerabil.

Cauzele dintilor ciobiti

Exista multe motive pentru deteriorarea dintelui, dar exista o singura modalitate de a rezolva aceasta problema dentara – ajutorul prompt al unui specialist care va reda integritatea dintelui, si in acelasi timp, estetica zambetului si a activitatii de mestecat. Printre motivele populare pentru care s-a rupt un dinte se numara:

  • consumul alimentelor tari si lipicioase;
  • deteriorari mecanice (cadere, impact);
  • lipsa de calciu in organism;
  • cariile dentare netratate;
  • pozitionarea incorecta sau umplutura veche;
  • fisura de smalt;
  • anomalii de muscatura.

Ce trebuie facut atunci cand un dinte de lapte este ciobit/ fracturat?

Parintele trebuie mai intai sa dezinfecteze gura copilului si sa mearga la medicul stomatolog pediatru. Acesta va preveni deteriorarea ulterioara si va efectua restaurarea dintelui cu materiale moderne. Cel mai adesea, refacerea unui dinte de lapte are loc cu ajutorul unei plombe.

Ciobirea dintilor copiilor apare mai des decat la adulti. Acest lucru se datoreaza activitatii crescute a copiilor. Parintii cred in mod incorect ca dintii de lapte pot fi lasati netratati si nu trebuie restaurati, deoarece vor aparea dintii permanenti. Insa trebuie amintit ca primii dinti sanatosi sunt dinti puternici la varsta adulta!

Ingrijirea dentara in cazul leziunilor dentare

Specialistul va oferi cea mai buna varianta de tratament in functie de amploarea leziunii si de localizarea dintelui.

Umplere

Restaurarea unui dinte cu un material de umplere este posibila atat la dintii frontali, cat si la molari, in cazul fisurilor minore. Pentru aceasta se folosesc materiale compozite moderne fotopolimerizante.

Fatete

Acestea sunt potrivite atunci cand este imposibil de restaurat un dinte cu material de umplere. Fatetele refac perfect forma dintilor.

Coroane dentare

Daca o bucata semnificativa a dintelui se rupe cu deteriorarea camerei pulpare, atunci dupa indepartarea nervului si tratamentul canalelor, este necesara instalarea unei coroane dentare. Daca un dinte frontal se rupe, restaurarile ceramice estetice sunt potrivite pentru restaurarea acestuia si pentru molari – structuri puternice din zirconiu sau metal cu ceramica.