Acasă Stomatologie Proteza partiala acrilica vs. proteza partiala scheletata

Proteza partiala acrilica vs. proteza partiala scheletata

Daca pana nu demult, numai persoanele care aveau o varsta inaintata erau purtatori de proteza partiala sau totala, acum proteza reprezinta o solutie recomandata de medicii stomatologi inclusiv adolescentilor si tinerilor adulti

proteza partiala

Daca pana nu demult, numai persoanele care aveau o varsta inaintata erau purtatori de proteza partiala sau totala, acum proteza reprezinta o solutie recomandata de medicii stomatologi inclusiv adolescentilor si tinerilor adulti. Protezele dentare mobile sunt cele mai eficiente, moderne si ieftine mijloace de reabilitare a edentatiei in cazul pacientilor la care implantul este contraindicat din cauze locale sau generale. A purta o proteza dentara nu este o rusine, ci reprezinta o solutie pentru a avea o masticatie corecta si un zambet frumos.

Avantaje si dezavantaje proteza partiala scheletata vs. acrilica

Proteza partiala scheletata este un dispozitiv medical care rezista din cauza suportului din aliaj metalic, care ofera o fizionomie perfecta si este foarte confortabila. Protezele mobile se scot pentru a fi igienizate, insa in timpul vorbirii si al masticatiei nu se misca. Pretul acestui tip de proteza este putin mai ridicat deoarece presupune tehnologii speciale de inalta calitate si mai multe etape clinice si de laborator.

Cand pot opta pacientii pentru proteza partiala scheletata? In conditiile in care dintii restanti sunt suficienti ca numar si au o radacina bine implantata in os. Pe de alta parte, protezele dentare mobile acrilice, cele clasice sunt recomandate de catre medicii specialisti pentru ca au un pret mai mic, se pot repara si modifica mult mai usor si confera o fizionomie satisfacatoare. In plus, nu este necesara prepararea dintilor restanti. Acest tip de proteza poate fi utilizata ca si proteza provizorie inainte de implanturile dentare sau ca si proteza pe termen lung.

Din punct de vedere al dezavantajelor protezei partial acrilice, se poate vorbi de fracturi frecvente mai ales la cea mandibulara din cauza formei neregulate, dar si a materialului acrilic casant. In plus, acestea sunt mult mai groase si mai mari ca intindere in cavitatea orala comparativ cu protezele scheletate, iar crosetele de sarma pot fi vizibile uneori. Atat proteza scheletata, cat si cea acrilica necesita captusiri la intervale regulate de timp.