Acasă Stomatologie Implant dentar – intrebari si raspunsuri

Implant dentar – intrebari si raspunsuri

Implanturile si protezele dentare sunt intretinute in acelasi mod ca si dintii naturali

implant dentar

Un implant dentar este o tija din titan sau ceramica care se introduce in osul maxilarului. Acesta ia rolul unei radacini artificiale, pe care va fi apoi fixat un bont care va primi, la randul sau, o coroana, o proteza sau o punte dentara.

Exista diferite tipuri de proteze pe implanturi: unele permit inlocuirea tuturor dintilor unei arcade dentare, in timp ce altele permit inlocuirea unuia sau a catorva dinti lipsa (de exemplu, coroana pe un singur implant si puntea pe implanturi ).

Cine poate primi implanturi dentare?

A priori, orice persoana a carei dezvoltare a maxilarului s-a incheiat (adica in jurul varstei de 17-18 ani) si a carei stare orala ii permite sa poata primi implanturi dentare.

Cu toate acestea, exista anumite contraindicatii pentru inserarea implanturilor dentare, inclusiv anumite alergii, precum si diferite afectiuni sistemice (boli imuno-depresive, osteoporoza, cancer etc.) In acest sens, este esentiala o prima consultatie cu medicul dentist.

Cum are loc procedura?

Implanturile sunt inserate cel mai adesea sub anestezie locala, desi se pot face sub anestezie generala in spital. In ambele cazuri, procedura este de obicei aceeasi: se face o mica incizie in tesutul gingival, apoi se face o deschidere in osul alveolar, care este osul de sustinere al dintilor.

Implantul este apoi insurubat in os. De la 3 la 6 luni sunt apoi necesare pentru ca procesul de vindecare sa fie finalizat. Atunci cand medicul considera ca implantul este bine integrat in os, un bont este atasat la acesta. Pe el se va instala in cele din urma proteza.

Cum trebuie intretinute implanturile dentare?

Implanturile si protezele dentare sunt intretinute in acelasi mod ca si dintii naturali. Astfel, este important sa se efectueze periaj regulat, adica de 2-3 ori pe zi. Utilizarea atei dentare si, daca este necesar, a periilor interdentare, este, de asemenea, foarte recomandata pentru a reduce orice risc de reactii inflamatorii cauzate de actiunea combinata a reziduurilor alimentare si a bacteriilor prezente in gura.

Care este durata de viata a implanturilor dentare?

Implanturile dentare sunt o solutie durabila pentru lipsa dintilor. Durata lor de viata este estimata la 10 ani, in medie. Cu toate acestea, daca sunt intretinute corespunzator si urmate bune practici de igiena orala, implanturile pot dura toata viata. Acestea constituie, in acest sens, o investitie excelenta.