Acasă Stomatologie Eroziunea emailului- cum iti poate afecta aceasta dintii?

Eroziunea emailului- cum iti poate afecta aceasta dintii?

Eroziunea emailului se produce atunci cand stratul superficial al dintilor este uzat sau cand nu mai este atat de gros din cauza unui proces chimic acid.

sanatatea dentara

Suntem ceea ce mancam. Si optand pentru o alimentatie adaptata ne putem pastra dintii sanatosi. Daca bauturile sau alimentele pe care le consumam sunt prea acide, emailul dintilor va avea de suferit. Suprafata care protejeaza dintii va avea deci de suferit si va expune dentina care se afla exact dedesubt.

Prevenirea este deci mai importanta ca niciodata.

Ce inseamna eroziunea emailului?

Eroziunea emailului se produce atunci cand stratul superficial al dintilor este uzat sau cand nu mai este atat de gros din cauza unui proces chimic acid. Exista doua tipuri de eroziune a emailului:

  • eroziune intrinseca cauzata de acidul gastric si regurgitare acida din motive medicale sau fiziologice.
  • eroziunea extrinseca care apare din cauza acidului alimentar, din cauza consumului de zahar, de sucuri fara zahar, de bauturi fructate, care toate pot favoriza aciditatea in gura.

Semne ale eroziunii emailului. Atunci cand emailul dintilor devine din ce in ce mai uzat, pot sa isi faca aparitia mai multe fenomene:

  • dintii se pot uza din ce in ce mai tare.
  • dintii se pot decolora din cauza emailului uzat si a dentinei expuse.
  • o sensibilitate dentara poate sa apara atunci cand emailul este uzat, in partea din fata si din spate a dintilor. Dentina, in ceea ce o priveste, este mai moale si devine mai sensibila la atingere, la aer, la acid sau atunci cand musti din alimente.

Daca cumva constati aceste schimbari la tine in gura, trebuie sa consulti neaparat medicul dentist pentru a –ti face o programre si pentru ca acesta sa iti examineze cat mai repede dintii.

Ce schimbari pot sa fie favorabile pentru dinti? Cu siguranta ca va trebui sa discuti despre demersurile necesare pentru a reduce eroziunea dentara.

Va trebui sa raspunzi la urmatoarele intrebari:

  • de cand suferi din cauza eroziunii dentare?
  • poti indica frecventa consumului de alimente acide si modul in care sunt consumate alimentele acide?

De asemenea, poti incerca sa consulti un nutritionist care sa te ajute sa iti reevaluezi regimul alimentar si sa reduci consumul de alimente acide. Indica daca suferi de reflux acid, de regurgitari sau de probleme legate de alimentatie. Trebuie sa identifici in acelasi timp care sunt dintii ce trebuie sa fie inlocuiti sau sa sufere interventii.