Acasă Stomatologie Cum iti afecteaza masticatia unilaterala dantura?

Cum iti afecteaza masticatia unilaterala dantura?

Studiile releva faptul ca 75% din persoanele adulte mananca pe o singura parte

masticatia unilaterala

Masticatia unilaterala sau mestecarea alimentelor pe o singura parte din cavitata bucala este un obicei deloc recomandat de medicii stomatologi pentru ca afecteaza viata si sanatatea pacientului in numeroase forme.

Masticatia este un proces ce trebuie sa se desfasoare pe ambele parti ale arcadelor dentare, de aceea masticatia unilaterala este un obicei deloc sanatos, intalnit mai ales in randul adultilor.

Ce este masticatia unilaterala si de cate tipuri poate fi?

Masticatia unilaterala este o preferinta personala ce poate fi de doua feluri:

  • masticatia unilaterala exclusiva care presupune mestecarea ce are loc mereu si in tonalitate pe o singura parte;
  • masticatia predominanta, cand procesul de mestecare a alimentelor se produce in proportie de 70% pe o singura parte.

Studiile releva faptul ca 75% din persoanele adulte mananca pe o singura parte. Cauzele masticatiei unilaterale includ prezenta durerii cauzata de infectii sau a cariilor netratate pe o parte pe o perioada indelungata de timp.

Efectele masticatiei unilaterale

In timp, masticatia unilaterala produce efecte vizibile atat asupra aspectului pacientilor, cat si asupra starii lor de sanatate:

  • acoperirea dintilor pe partea pe care nu se produce masticatia cu tartru si placa bacteriana, aparitia cariilor si instalarea gingivitei;
  • aparitia asimetriei faciale deoarece muschii masticatori se dezvolta mai mult pe partea lucratoare;
  • articulatia temporo-mandibulara are de suferit din cauza ca toate fortele masticatorii se concentreaza pe una din cele doua articulatii.

Medicii specialisti recomanda pacientilor nu numai sa evite masticatia pe o singura parte, ci si sa se prezinte in cabinetele de stomatologie pentru a-si rezolva orice problema dentara ar avea pe o parte a danturii si care ar putea cauza masticatia unilaterala.

Controlul periodic stomatologic poate reprezenta o solutie eficienta de a preveni aparitia masticatiei unilaterale, iar rezolvarea problemelor dentare cu siguranta va reprezenta si tratarea masticatiei unilaterale.

Daca obiceiul de masticatie unilaterala este deja instalat, medicii specialisti recomanda tratamente si proceduri necesare pentru a reeduca pacientii in vederea unei masticatii corecte. Fara doar si poate, masticatia unilaterala poate reprezenta o problema estetica si functionala foarte grava daca nu este tratata la timp.