Acasă Stomatologie Cum influenteaza placa bacteriana sanatatea dintilor?

Cum influenteaza placa bacteriana sanatatea dintilor?

Placa bacteriana se formeaza in mod fiziologic la nivelul dintilor si a suprafetelor dure din cavitatea orala a fiecarui individ.

Placa bacteriana

Unul dintre cei mai de temut dusmani ai sanatatii dintilor este placa bacteriana. Placa bacteriana se acumuleaza din mai multe motive, insa important este ca aceasta sa fie tinuta sub control si anual sa fie eliminata prin metode eficiente, adica prin detartrajul realizat de medic.

Placa bacteriana este, din pacate, principala cauza a parodontozei. Aceasta are in compozitia sa milioane de microorganisme care afecteaza foarte mult sanatatea dintilor. Fie ca este supragingivala, fie ca este subgingivala, placa bacteriana poate fi cel mai bine indepartata la medic, care are metode speciale care includ tratamentul cu laser si tratamentul clasic, acum din ce in ce mai rar practicat. Detartrajul include si periaj profesional, alaturi de air-flow.

Ce cauzeaza placa bacteriana si cum influenteaza aceasta dintii si gingiile?

Placa bacteriana este cauzata, de regula, de o igiena defectuoasa, dar si de restaurarile dentare, cum ar fi obturatiile sau lucrarile protetice fixe, care se pot dovedi retentive si pot juca un rol important in formarea placii bacteriene. Influenta placii bacteriene asupra dintilor si a tesuturilor se poate dovedi negativa pe termen lung, ducand la pierderea suportului dentar, a osului din jurul dintilor, pana la pierderea dintilor. De asemenea, placa bacteriana care sta un timp indelungat pe dinti poate duce la demineralizarea dintilor si la ascunderea cariilor.

Curatarea profesionala la medicul stomatolog reduce severitatea bolii parodontale, iar detartrajul si alte terapii de acest gen sunt eficiente pentru mentinerea unui parodontiu sanatos si reducerea pungilor parodontale. In plus, pentru combaterea placii bacteriene se recomanda si produsele bogate in fluor, alimentele fara zahar si folosirea gumei de mestecat fara zahar dupa mesele principale, pentru stimularea fluxului salivar.

Placa bacteriana se formeaza in mod fiziologic la nivelul dintilor si a suprafetelor dure din cavitatea orala a fiecarui individ. Indepartarea placii in mod regulat este cheia mentinerii sanatatii orale si a tesuturilor adiacente dintilor. Igiena orala trebuie sa fie riguroasa, iar vizitele efectuate la stomatolog sa fie regulate, astfel incat placa bacteriana sa nu atace atat de mult smaltul dintilor si gingiile incat sa provoace pierderea dintilor.