Acasă Stomatologie Caria dentara – cea mai frecventa cauza pentru care pacientii ajung la...

Caria dentara – cea mai frecventa cauza pentru care pacientii ajung la stomatolog

Caria dentara este cea mai comuna problema a sistemului dento-maxilar, apare atat la copii, cat si la adulti si este cea mai importanta cauza a pierderii dintilor.

afectiuni stomatologice

Una dintre cele mai frecvente afectiuni stomatologice din cauza careia pacientii se prezinta la medicul dentist este caria dentara. Caria dentara este cea mai comuna problema a sistemului dento-maxilar, apare atat la copii, cat si la adulti si este cea mai importanta cauza a pierderii dintilor.

Caria dentara – cauze, preventie, tratament

Caria dentara nu prezinta initial simptome, insa, in timp, aceasta devine vizibil deranjanta. In primul rand, caria dentara da dureri groaznice la nivelul danturii, pacientii sunt deranjati din cauza resturilor alimentare care ajung in cavitate si care nu pot fi eliminate decat partial, caria emana un miros neplacut si, din punct de vedere estetic, se va dovedi un motiv suficient de intemeiat pentru lipsa increderii in sine.

Caria dentara este cauzata de acumularea bacteriilor la nivelul cavitatii bucale, de nerespectarea igienei orale, de consumul de alimente bogate in zahar, grasimi, de fumat, stres si sucuri acidulate. Intr-o stare avansata, cele mai des intalnite simptome ale cariei dentare sunt reprezentate de sensibilitatea la cald si la rece, de durerile dentare, de respiratia urat mirositoare si de petele negre de pe suprafata dintilor.

Aparitia cariilor dentare poate fi prevenita prin mentinerea unei igiene corecte la nivelul danturii. Pe langa periajul dentar efectuat de doua ori pe zi, folosirea apei de gura si a atei dentare, precum si a dusului bucal reprezinta metode eficiente pentru eliminarea resturilor dentare si prevenirea acumularii tartrului. Insa cea mai eficienta metoda de prevenire ramane detartrajul profesional efectuat in cabinetul stomatologic anual sau bianual, renuntarea la fumat, evitarea consumului de alcool si de sucuri acidulate, consumul limitat de dulciuri.

Tratamentul cariei dentare in stadiu incipient poate fi extrem de simplu, prin aplicarea unor solutii speciale pe baza de fluor, care opresc degradarea dintelui. In cazul in care caria deja a avansat si arata ca o gaura in stratul dentar, este necesara eliminarea suprafetei afectate si inlocuirea acesteia cu plomba sau obturatia dentara.