Acasă Stomatologie Bruxismul sau scrasnitul dintilor – pericole pentru sanatatea si estetica dintilor

Bruxismul sau scrasnitul dintilor – pericole pentru sanatatea si estetica dintilor

Sforaitul este cauzat de afectiuni respiratorii, de afectiuni cardiace sau de alte cauze medicale. Dar la fel de des intalnit este si bruxismul sau scrasnirea dintilor.

tratamentul bruxismului

Una dintre cele mai frecvente si mai des intalnite situatii nocturne, atat in cazul adultilor, cat si in cel al copiilor, este sforaitul. Sforaitul este cauzat de afectiuni respiratorii, de afectiuni cardiace sau de alte cauze medicale. Dar la fel de des intalnit este si bruxismul sau scrasnirea dintilor.

Bruxismul nocturn este produs inconstient, iar urmarile sunt negative. Adesea, bruxismul nu este identificat mult timp, pana ce partenerul de cuplu sau parintele (persoana alaturi de care doarme pacientul) nu spune acest lucru. Bruxismul diurn este dat de stimuli externi (in general stres sau stari de nervozitate), dar si de personalitatea pacientilor.

Bruxismul – Cauzele si metode de tratare

Bruxismul poate avea cauze psihice sau fizice. Bruxismul poate fi determinat de stres, de manifestari agresive sau anxioase, de probleme in familie, de abuz de cafea sau alcool, de odihna insuficienta, dar si de dinti fracturati, afectiuni ORL, sindromul de apnee in somn, modificari ale reliefului ocluzal.

Cum se diagnosticheaza un pacient cu bruxism? Pacientii sunt in general obositi, resimt tensiunea muschilor masticatori, au sensibilitate la cald si la rece, iar zgomotul tipic de scrasnire este principalul factor determinant. De asemenea, pacientii care sufera de bruxism au fisuri ale dintilor, fracturi ale smaltului, observa tocirea obturatiilor coronare, modificarea aspectului dintilor, marirea in volum a muschilor maseteri si chiar mobilizarea dintilor in alveole. Adesea, pacientii cu bruxism se confrunta cu abcese dentare.

Tratamentul bruxismului incepe prin modificarea vietii pacientului. Stresul trebuie eliminat atat in familie, cat si la locul de munca, pacientul trebuie sa doarma suficient de mult, sa se odihneasca bine, sa evite roaderea pixului sau a unghiilor, sa evite consumul de alcool in exces sau a substantelor excitante.

Tratamentul bruxismului in cabinetul stomatologic include realizarea unor gutiere dupa mulajele dintilor inferiori si superiori, care pot fi purtate noaptea, pentru a impiedica contactele interdentare si mandibula sa fie pozitionata intr-o pozitie mult mai relaxata.

Este important ca pacientul care sufera de bruxism sau banuieste acest lucru sa se prezinte de urgenta la cabinetul medicului stomatolog pentru detalii suplimentare si inceperea unui plan de tratament adecvat.