Acasă Stomatologie Boala gingivala: simptome, cauze, profilaxie

Boala gingivala: simptome, cauze, profilaxie

Boala gingivala este inflamatia liniei gingivale, care poate afecta eventual osul care inconjoara si sustine dintii.

boala gingivala

Boala gingivala este inflamatia liniei gingivale, care poate afecta eventual osul care inconjoara si sustine dintii. Cele trei etape ale bolii gingivale, de la cele mai putin severe la cele mai severe, sunt gingivita, parodontita si parodontita avansata.

Aceasta afectiune poate fi nedureroasa. Prin urmare, este important sa nu se ignore urmatoarele simptome:

  • Sangerarea gingiilor in timpul periajului;
  • Gingiile inflamate;
  • Gingii care se retrag sau se separa de dinti
  • Respiratie urat mirositoare;
  • Dureri ascutite la mestecat;
  • Dinti hipersensibili la rece si cald.

Boala gingivala – cauze

Bacteriile din placa, acea pelicula incolora si lipicioasa care se formeaza constant pe suprafata dintilor, este cauza bolii gingiilor. Daca placa nu este indepartata, se poate intari si se poate transforma in tartru (calcul). Placa dentara continua sa se formeze pe tartru. Periajul nu poate indeparta tartrul. Poate fi indepartat numai printr-un detartraj efectuat de catre un medic stomatolog.

Boala gingivala – profilaxie

Periajul corespunzator ajuta la mentinerea sanatoasa a cavitatii bucale. Utilizarea unei paste de dinti antibacteriene sau a unei ape de gura poate ajuta la scaderea cantitatii de placa din gura. Indepartarea placii dentare este cheia pentru prevenirea bolilor gingivale si imbunatatirea sanatatii orale.

Detartrajul profesional, efectuat de catre medicul stomatolog este singura modalitate de a elimina placa care s-a acumulat si s-a transformat in tartru. Programarea la controale dentare periodice – de doua ori pe an – contribuie la tratarea mai rapida a acestei afectiuni, inainte de a se agrava.

Cercetatorii de la Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) au descoperit relatiile potentiale dintre boala gingiilor si alte boli grave. Daca, de exemplu, pacientul are diabet, acesta va avea un risc ridicat de a dezvolta infectii, cum ar fi boala parodontala.

CDC spune ca boala gingiilor poate fi legata de alte afectiuni din alta parte a corpului. Studii recente sugereaza o legatura intre infectiile orale si afectiuni precum diabetul, dupa cum s-a mentionat mai sus, boli de inima si stop cardiac. Sunt efectuate cercetari suplimentare pentru a examina aceste conexiuni.