Acasă Stomatologie Boala gingivala – cauze si tratament

Boala gingivala – cauze si tratament

Infectia incepe cu acumularea placii - un film lipicios, invizibil, incarcat cu bacterii care se depun pe dinti in fiecare zi si se formeaza acolo unde se intalnesc dintii si gingiile

boala gingivala

La adulti, boala gingivala este cea mai frecventa problema dentara. Cu toate acestea, afectiunea poate aparea la aproape orice varsta. Adesea debuteaza lent si nedureros. Este posibil sa nu prezinte niciun simptom pana nu a progresat pana la punctul in care se pot pierde dintii.

Cauzele si consecintele

Gingiile sanatoase si maxilarul tin dintii ferm la locul lor. Punctul de atasare a dintilor la gingii este chiar sub marginea gingiilor. Aici apare boala gingiilor.

Infectia incepe cu acumularea placii – un film lipicios, invizibil, incarcat cu bacterii care se depun pe dinti in fiecare zi si se formeaza acolo unde se intalnesc dintii si gingiile. Daca placa nu este indepartata cu o periuta de dinti si ata dentara in fiecare zi, aceasta se intareste si se transforma in tartru (numit si calcul) care este rezistent la periaj si ata.

Placa promoveaza infectia la jonctiunea dintilor si a gingiilor (numita „punctul de atasare”). La debutul bolii este vorba de gingivita. Gingiile pot deveni usor roz spre rosu sau poate aparea sangerare la periajul dintilor, dar simptomele, uneori foarte usoare, trec neobservate.

Astfel, gingivita se agraveaza. Buzunarele foarte mici de infectie se formeaza in „punctul de atasament” unde nu se pot vedea.

In timp, infectia distruge tesuturile care mentin dintii impreuna. Aceasta se numeste „pierdere de atasament” sau dezlegare. In acest moment, se va observa umflarea, sangerarea sau decolorarea tesutului gingiilor.

In plus fata de „pierderea atasamentului”, boala are ca rezultat pierderea osului care tine si dintele. Daca boala este lasata netratata, dintii isi pierd suportul osos si risca sa cada.

Cea mai buna metoda de a vindeca bolile gingivale este prevenirea acesteia. Pentru o buna sanatate, dintii trebuie periati de cel putin 2 ori pe zi, atati cel putin o data pe zi si consult stomatologic in mod regulat pentru verificari dentare.

Boala gingivala – tratament

La debutul bolii, cel mai bun tratament este:

  • curatarea de catre stomatolog pentru a elimina acumularea de tartru;
  • perierea dintilor de 2 ori pe zi pentru a indeparta placa;
  • o utilizare a atei dentare o data pe zi pentru a indeparta placa.

Daca persoana se afla intr-un stadiu foarte avansat al bolii, stomatologul poate cere consultul unui medic parodontolog.