Acasă Stomatologie Aparat dentar -cum iti ingrijesti corect dintii ?

Aparat dentar -cum iti ingrijesti corect dintii ?

Aparatele dentare fixe sunt un adevarat magnet pentru resturile alimentare, iar in lipsa unei curatari atente, acestea chiar pot afecta sanatatea dintilor incepand cu inflamatii ale gingiilor, aparitia cariilor sau dureri dentare

Aparat dentar

Din pacate, Mama Natura nu a fost foarte generoasa cu toata lumea, iar cele mai multe persoane sunt nevoite sa poarte aparat dentar de la cele mai fragede varste. Acum, a purta aparat dentar este o mandrie, si nu un motiv de rusine ca in trecut. Aparatele dentare sunt mult mai moderne, mai elegante, unele dintre ele abia pot fi observate, dar este foarte important sa fie foarte bine curatate. Aparatele dentare fixe sunt un adevarat magnet pentru resturile alimentare, iar in lipsa unei curatari atente, acestea chiar pot afecta sanatatea dintilor incepand cu inflamatii ale gingiilor, aparitia cariilor sau dureri dentare.

Aparat dentar – principiile de curatare

Pentru a curata in mod corect un aparat dentar, este necesar ca pacientul sa dispuna de o periuta de dinti cu perii moi, lungi, soft sau ultrasoft, iar periajul, sa se faca cu miscari orizontale, indeosebi in zona dintre bracketi si gingii. Indepartarea resturilor alimentare din spatiile greu accesibile se face folosind periuta interdentara, aceasta fiind special conceputa pentru eliminarea resturilor de o parte si de alta a bracketilor.

Mai mult decat atat, igiena zilnica dentara se completeaza cu ata dentara superfloss si cu apa de gura. Pacientul trebuie sa isi clateasca gura minim 1 minut zilnic cu apa de gura la finalul periajului. Pasta de dinti trebuie sa contina fluor, nu este foarte important pretul pastei, ci tehnica de periaj folosita. De asemenea, se pune accent pe schimbarea periutei dentare o data la o luna, mai des inainte de aplicarea aparatului dentar.

Totodata, o data cu activarea aparatului, o data pe luna, se recomanda fluorizarea dentara, iar la fiecare trei luni o igienizare profesionala cu airflow pentru indepartarea placii bacteriene. Pacientul trebuie sa colaboreze cu medicul specialist ortodont pentru a intretine cat mai bine aparatul dentar, dar si pentru a mentine o sanatate si o igiena orala corecta.